Åttebladsrosa, en stjerne blant symbolene

© natalia balbina thoresen, bildene kan ikke brukes uten tillatelse fra eier

materialer brukt: restegarn i merinoull, håndfarget restegarn i norsk lamull, overskuddsgarn fra tekstilindustrien 


historisk inspirasjon: åttebladsrosa, historien bak bruken av striper på sjømannstrøyer

Åttebladsrosa, et eldgammelt symbol som finnes i ulike kunstformer i en rekke kulturer rundt om i verden. i Norge er rosen oftest assosiert med den tradisjonelle selburosa, eller som logoen til norsk husflid, men røttene går langt dypere. 


Rosa var blant annet inkludert i verdens første mønsterbok, som ble trykket i Tyskland i 1520, og den finnes også på et strikket putetrekk funnet i graven til en spansk prinsesse fra 1200-tallet. Noen av de første strikkede plaggene som ble importert til Norge, natt-trøyene, var strikket i syltynt silkegarn og var pyntet med åttebladsroser utformet i rett-og-vrangmasker. Jeg har lest et sted at noen av disse trøyene hadde en strikkefasthet på omtrent 30 masker per 3cm(!!)

Hva betyr dette symbolet? tja, med tanken på typ hver del av Europa har brukt symbolet gjennom tidene, er det nok et par forskjellige tolkninger. Det man kan si sikkert er at det er et religiøst/spirituelt symbol, ofte forbundet med solens guddommelighet, eller en hellig stjerne som leder vei. Åttebladsrosa er også forbundet med kompassroser fra norrøn tid, et symbol der alle bokstavene i runealfabetet kan plasseres inn i med perfekt geometrisk presisjon. 


Fra tradisjonelle erkenorske mønstre med opphav fra 1800tallet, til moderne motestrikk, åttebladsrosen er et kraftig symbol, som fortsatt er like synlig, tilstede og relevant i dag, som det var i gamledager.

video av prosessen bak denne genseren